Opel Astra

Print Print   |  Send Email  |  Word   Share Add This  

Nieuwe Opel Astra: eersteklas compacte auto

 • Levendig: Atletisch, gebeeldhouwd design belooft opwindende rijervaring
 • Wendbaar: Nieuw mechatronisch chassis legt lat voor weggedrag en comfort in  klasse hoger
 • Efficiënt: Schoon en krachtig motorengamma verkleint CO2-uitstoot[1]
 • Hoogstaand: Uitzonderlijke technologieën en innovaties in de compacte klasse

[1] Alle cijfers over prestaties, verbruik en CO2-uitstoot zijn onder voorbehoud.

De gloednieuwe Opel Astra, die als vijfdeurs hatchback debuteerde op de Frankfurt Motor Show, heeft een sportief en mooi design, biedt een comfortabele rijervaring, is voorzien van innovatieve technologie en is uitgerust met een volledig gamma schone motoren. Hij staat klaar om het segment van de compacte auto’s in Europa nieuw leven in te blazen.

De Astra is stevig verankerd in de compacte middenklasse, die Opel in 1936 in het leven riep met de eerste Kadett, en behoort in Europa al decennia lang steeds opnieuw tot de drie meest verkochte compacte middenklassers; een segment dat ongeveer 27 procent van de totale automarkt uitmaakt. De Astra is goed voor een derde van de totale Opel-/ en Vauxhall-verkopen met een gemiddeld jaarvolume van bijna 500.000 exemplaren.

De nieuwe Astra introduceert vele comfort- en veiligheidselementen afkomstig uit de topklasse in de compacte klasse. De meeste daarvan werden door de Insignia in de middenklasse geïntroduceerd. Uitzonderlijke technologieën zoals het volledig nieuwe mechatronische chassis, het meest geavanceerde verlichtings­systeem, een camera die verkeersborden herkent en stoeltechnologieën met de best mogelijke ergonomie zijn beschikbaar.

“In de compacte klasse legt de nieuwe Astra de lat hoger met een schitterend design, dynamische rijeigenschappen en geweldige, praktische voorzieningen. Hiermee laten we zien dat we bij Opel auto’s bouwen die de emoties aanspreken en vol uitstekende Duitse technologie zitten,” zegt Alain Visser, Vice President Sales, Marketing & Aftersales Opel/Vauxhall.

Opels nieuwe designtaal opnieuw geïnterpreteerd voor de compacte klasse

De nieuwe Opel Astra vertaalt de mix van “beeldende kunst en Duitse precisie”, die voor het eerst in de Insignia tot uiting kwam, naar de compacte klasse en introduceert daarmee zijn eigen interpretatie van de alom geprezen designtaal van het merk. Zijn sterke coupéachtige silhouet en stijlvolle details geven de auto een nieuwe, mooie uitstraling. De elegante proporties geven hem een sterk ‘cab-forward’ silhouet met een steile voorruit en een aflopende daklijn achter om de klassieke hatchback-lijn meer visuele uitstraling te geven.  

“Het is belangrijk dat elk Opel-model een eigen, krachtige identiteit krijgt. Daarom kregen de belangrijkste designelementen die in de Insignia werden geïntroduceerd, zoals het vleugelmotief en de karakterlijn op de flanken, die de vormen versterken, een frisse nieuwe interpretatie in de Astra,” aldus Mark Adams, Vice President Design bij General Motors Europe.

De zijkant van de Astra krijgt een dynamische, omgekeerde karakterlijn die de krachtige lijnen van de achterruit en de C-stijl met elkaar verbindt. Achteraan maken de dubbele vleugelvormen in beide achterlichten de auto onmiddellijk herkenbaar.

De vloeiende vormen van de carrosserie lopen door in het interieur: vloeiende lijnen, welvende vormen en de kwaliteit van de afwerking behoren allemaal tot de designtaal van Opel. Een kenmerkend designelement is de omsluitende vleugelvorm van het instrumentenpaneel die in een boog tot in de bovenkant van de deurlijsten loopt. Hierdoor worden de inzittenden omgeven door een warme, gastvrije sfeer die ’s nachts nog versterkt wordt door diffuus rood licht dat de onderkant van de middenconsole en de voorste deurpanelen verlicht.

Nieuw mechatronisch chassissysteem met Watt-stangensysteem voor de achteras

De rijdynamiek en de stabiliteit werden verbeterd door een wielbasis die 71 mm langer is en nu 2685 mm meet. De nieuwe Astra heeft een spoorbreedte van 1544 mm vooraan en 1588 mm achteraan; een toename van respectievelijk 56 mm en 70 mm. Daardoor heeft de auto een bredere voetafdruk, die het rijgedrag stabieler maakt en dus ook de wegligging verbetert. De stijfheid van de carrosseriestructuur werd verbeterd met 43 procent wat betreft torsie en 10 procent voor buiging, wat een stevige basis vormt om het weggedrag en de rijeigenschappen van de nieuwe Astra te perfectioneren. De verhoogde stijfheid zorgt ook voor meer comfort, aangezien deze geluiden en trillingen in de passagiersruimte helpt onderdrukken.

Het chassis van de Opel Astra werd ontwikkeld als een mechatronisch systeem dat de mechanische functies en elektronische bedieningselementen volledig integreert. De nieuwe Astra behoudt het dynamische, prettige rijkarakter van het vorige model, met aanzienlijke verbeteringen in stuurreacties en rijcomfort. Hoewel het chassis vooraan over het beproefde systeem met McPherson-veerpoten beschikt, hebben de ingenieurs van Opel in Rüsselsheim als eersten ter wereld een achteras met samengestelde krukarm met een Watt-stangensysteem gecombineerd.

De voordelen van deze compleet nieuwe achteras voor de Astra zijn gebleven: de compacte afmetingen, het lage gewicht en de algemene efficiëntie van de achterasconstructie met samengestelde krukarm. Het Watt-stangensysteem vangt de dwarskrachten op de ophanging in bochten op en maakt de auto ook dynamisch en wendbaar, zonder nadelige invloed op de stabiliteit en het comfort.

Net als bij de Insignia kan de nieuwe Astra uitgerust worden met het slimme elektronische chassissysteem van Opel, FlexRide, en dat is een zeldzaamheid in deze klasse. Het adaptieve ophangingssysteem FlexRide past zich continu aan wijzigingen in de rijstijl en bochtsnelheden aan. Daarnaast biedt het de keuze tussen drie standen – Standaard, Sport en Tour – en extra mogelijkheden voor individualisering.

Aanbod schone motoren vermindert uitstoot met 12 procent

De nieuwe Astra wordt geïntroduceerd met een compleet gamma van acht motoren variërend van 70 kW/95 pk tot 132 kW/180 pk, en biedt de klanten betaalbare, echt zuinige auto’s aan.

De motoren van de Astra met handmatig te bedienen versnellingsbak leveren indrukwekkende prestaties en verminderen de CO2-uitstoot met meer dan 12 procent in vergelijking met de huidige generatie. De dieselmotoren verbruiken gemiddeld slechts 4,6 l/100 km en de benzinemotoren slechts 6,1 l/100 km.

De vier dieselmotoren, die bij de introductie naar verwachting bijna de helft van de nieuw in Europa verkochte Astra-modellen zullen uitmaken, leveren 95 tot 160 pk. Ze verbruiken elk minder dan 5,0 l/100 km en stoten niet meer dan 129 g/km CO2 uit met een handmatig te bedienen versnellingsbak. De ecoFLEX-versie, die in het begin van de lente geïntroduceerd wordt, zal met de 1.3 CDTI motor van 70 kW/95 pk slechts 4,2 l/100 km verbruiken en een CO2-uitstoot van 109 g/km hebben.

Het gamma benzinemotoren bestaat uit atmosferische motoren en turbomotoren van 1.4 en 1.6 liter, die een vermogen leveren van 74 kW/100 pk tot 132 kW/180 pk. De basis­versie bij de benzinemotoren stoot niet meer dan 129 g/km CO2 uit – het beste cijfer voor een benzinemotor uit de compacte klasse. Geheel volgens de strategie van Opel om de motoren kleiner te maken hebben de ingenieurs de 1.8-liter-motor van 103 kW/140 pk van de vorige generatie vervangen door een nieuwe 1.4 Turbo met hetzelfde vermogen, die slechts 5,9 l/100 km nodig heeft, waardoor het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot met bijna 18 procent verminderd konden worden.

Innovatieve technologieën nu ook in het compacte segment

“Opels missie om high-tech innovaties voor velen beschikbaar te maken, heeft zijn vruchten afgeworpen in de Insignia. Voor de nieuwe Astra werden de doelstellingen nog ambitieuzer doordat Opel de meeste van die technologieën ook in de compacte klasse wilde aanbieden,” aldus Hans Demant, Managing Director van Opel.

Veel van de innovatieve technologieën die de nieuwe Astra introduceert, zijn uniek in de compacte middenklasse of zijn geavanceerder dan ooit in deze klasse:

 • Het camerasysteem ‘Opel Eye’ dat verkeersborden herkent en de bestuurder waarschuwt wanneer hij onbewust van zijn rijbaan afwijkt;

 • Ergonomische sportstoelen, kunnen zesvoudig versteld worden, met de ruimste verstellingsmarge in deze klasse, een viervoudig verstelbare lendensteun en een verlengbaar zitkussen. Voor alle uitrustingsniveaus is deze bestuurdersstoel beschikbaar met verhoogde steun en zitcomfort voor het hele lichaam. Het is de enige stoel in de compacte klasse die het fel begeerde certificaat van Aktion Gesunder Rücken e.V. (Actie voor Gezonde Ruggen, bekend als AGR) ontving, een onafhankelijk panel van ergonomiedeskundigen en dokters in Duitsland;
 • Het meest geavanceerde verlichtingssysteem in de compacte klasse, de nieuwe generatie van het AFL+-systeem (Advanced Forward Lighting) met
  bi-xenonkoplampen die hun intensiteit en bereik aanpassen aan de weg- en rijsituatie van het moment door middel van negen verschillende lichtfuncties.

Twee andere slimme innovaties voor de carrosserie verhogen ook de veelzijdigheid binnenin de Opel Astra:

 • FlexFix, het nieuwe draagsysteem van Opel, is achter de achterbumper ingebouwd en wordt optioneel aangeboden voor de nieuwe Astra vijfdeurs. Het systeem maakt fietsenvervoer eenvoudig en comfortabel, omdat het als een lade uit de achterbumper schuift wanneer aan een hendel bij de rand van het kofferdeksel wordt getrokken;
 • Een creatief idee van de ingenieurs en designers van Opel, FlexFloor, zorgt ervoor dat diverse bagage gemakkelijk kan worden geladen. De bagagevloer is verplaatsbaar en kan op drie niveaus worden vastgezet met ergonomisch ontworpen bevestigingen bij de vier hoeken van de bagageruimte.

Technische gegevens

Technische gegevens Nieuwe Opel Astra (DOC)

Lees meer

De nieuwe Opel Astra : Design Workshop