Chevrolet Volt MPV5 Concept

Print Print   |  Send Email  |  Word   Share Add This  

Chevrolet onthult elektrische Volt MPV5 conceptauto op Auto China 2010 show

  • Crossover met extended range mogelijkheid borduurt voort op de Volt

Chevrolet levert aan automobilisten wereldwijd een belangrijke bijdrage door het aanbieden van toonaangevende, energiezuinige voertuigen. Recent heeft Chevrolet via zijn joint venture in Sjanghai de energiezuinige Cruze en Sail (Spark) in China geïntroduceerd. In 2011 zal in China de elektrische Volt op de markt worden gebracht.

In voorbereiding op de komst van de Volt maakte Chevrolet gebruik van Auto China 2010 om de elektrische Volt MPV5 conceptauto te introduceren. Deze vijfpersoons multi-purpose crossover demonstreert het potentieel van het Voltec-aandrijfsysteem door hetzelfde concept als de Volt te gebruiken.

Optimale efficiency en vormgeving

De vormgeving van de Volt MPV5 is afgeleid van het design en de aerodynamische kenmerken van de Chevrolet Volt. De voorkant is aerodynamischer dan de meeste andere crossovers dankzij de dichte grille en de onderste spoiler. Een volledig vlakke onderkant zorgt er voor, samen met gecoate draagarmen, geribbelde achterlichten en speciale windgeleiders op het achterste deel, dat de Volt MPV5 concept zo weinig mogelijk luchtweerstand ondervindt. Door de intensieve aandacht voor de verbeterde aerodynamica wordt de actieradius op pure elektriciteit vergroot.

Bij het exterieur van de Volt MPV5 conceptauto draait het uitsluitend om efficiency. De Sonic Blue Metallic kleur zorgt voor een eigentijds uiterlijk, terwijl de dual skylight panelen en de 19-inch, op de Volt geïnspireerde wielen, het sportieve ontwerp van de Volt MPV5 benadrukken.

"De Volt MPV5 concept neemt het efficiënte design van de Chevrolet Volt over en introduceert dit in het crossover marktsegment. Hij is direct herkenbaar als een echt lid van de Chevrolet-familie," zegt Bob Boniface, Director van GM North America Crossover Exterior Design, wiens team voor de Volt MPV5 conceptauto nauw heeft samengewerkt met leden van GM's designstudio in Australië.

De afmetingen van de Volt MPV5 conceptauto zorgen voor een hoog comfortniveau. Terwijl de wielbasis van de Volt MPV5 met 2.760 mm slechts 15 mm langer is dan die van de Chevrolet Volt, is de carrosserie 181 mm langer (4.585 mm), 73 mm breder (1.871 mm) en 182 mm hoger (1.612 mm) dan de Volt.

In het interieur van de Volt MPV5 zijn de middenconsole en het instrumentenpaneel afkomstig van de Volt, net zoals de opvallende two-tone leren stoelen. Kenmerkend voor de crossovers van Chevrolet is dat de stoelen van de Volt MPV5 zorgen voor maximaal comfort en optimale flexibiliteit, ondermeer door het gemakkelijk in- en uitstappen.

De Volt MPV5 kan veel bagage of goederen vervoeren omdat de tweede zitrij volledig kan worden neergeklapt, resulterend in een laadruimte van 1.764 liter met neergeklapte stoelen en 863 liter aan ruimte achter de tweede zitrij.

Voltec Power zorgt voor ‘groene’ aandrijving

De Volt MPV5 conceptauto maakt gebruik van hetzelfde Voltec aandrijfsysteem zoals in de Chevrolet Volt, met de range-extender zodat een mogelijke ‘actieradius-angst’ wordt weggenomen. Een 16-kWh sterk lithium-ion batterijpakket zorgt voor de elektrische energievoorziening.

De flexibiliteit van het Voltec-systeem stelt de Volt MPV5 conceptauto in staat om normale acceleratiecijfers en topsnelheden te realiseren, terwijl met vijfpersonen aan boord een actieradius van 51,5 km met pure elektrische aandrijving mogelijk is. Dat is het dubbele van de afstand die de gemiddelde forens in China iedere dag aflegt. Wanneer de 1.4-liter generator wordt ingeschakeld, is de actieradius op elektrische aandrijving 482 kilometer.

"De Volt MPV5 conceptauto demonstreert de flexibiliteit van het Voltec aandrijfsysteem, dat inzetbaar is voor een brede reeks voertuigen, van een compacte sedan zoals de Volt tot een crossover als de Volt MPV5," zegt Doug Parks, Global Vehicle Line Executive en Global Vehicle Chief Engineer voor elektrische auto’s van GM.

"De snel groeiende vraag naar persoonlijke mobiliteit in China zorgt voor nieuwe uitdagingen op het gebied van milieu en energievoorzieningen," zegt Kevin Wale, President en Managing Director van de GM China Group. "GM is met grote toewijding bezig om oplossingen te zoeken en toe te passen, waaronder de elektrificatie van de auto. De wereldpremière van de Volt MPV5 conceptauto in Beijing geeft blijk van GM's wens om in China de wereldwijde focus te richten op zijn geavanceerde technologie-strategie."

GM continueert de ontwikkeling van de elektrificatie van auto’s in China en heeft het China Automotive Energy Research Center (CAERC) in Beijing opgericht. De samenwerking met SAIC en de Tsinghua Universiteit zorgt voor een uitgebreide automotive energiestrategie voor China. Het GM China Science Laboratorium, dat in november vorig jaar werd geopend, voert geavanceerde, autogerelateerde onderzoeken uit, waaronder de ontwikkeling van batterijen. In maart heeft GM de EN-V (Electric Networked-Vehicle) conceptauto in Sjanghai geïntroduceerd. In het middelpunt van het SAIC-GM Paviljoen op de World Expo 2010 in Sjanghai vertegenwoordigt de EN-V GM's visie op individuele mobiliteit in de stad in het jaar 2030. Daarnaast ondersteunt GM de ‘Drive to Green’ strategie van haar Shanghai GM joint venture, die is gericht op de ontwikkeling van groene producten, het ondersteunen van groene productie en het aanvaarden van groene verantwoordelijkheid.

Technische Specificaties

Technische Specificaties Chevrolet Volt MPV5 Concept (PDF - full version)

Chevrolet Volt MPV5 Concept

  Meer foto's