Infotainment az új Opel Insigniában: innovatív, intuitív, individuális

2013-07-29

Print Print   |  Send Email  |  Share Add This  

 

  • Új infotainment-nemzedék, érintőpaddal, hangvezérléssel, kormánykerék-távvezérléssel
  • Radikálisan leegyszerűsített kezelés, a testre szabás sok lehetőségével
  • Nyolc-colos színes érintőképernyő a középkonzolon

Rüsselsheim.  A 65. Frankfurti Autószalonon ( 2013. szeptember 12-22.) ünnepli világpremierjét az új Opel Insignia és az Insignia Country Tourer – valamint velük együtt egy teljesen átdolgozott vezetőhely és új infotainment (szórakoztató-tájékoztató berendezés) nemzedék. Fejlesztésekor három követelmény állt a középpontban: az áttekinthető, egyszerű, és ezáltal ösztönös kezelés, a személyre szabhatóság, valamint a maximális komfort és biztonság.

„Az új infotainment-rendszerrel és a szuper-modern érintőpados kezeléssel olyan fedélzeti szórakoztatási lehetőséget kínálunk, amely párját ritkítja a kategóriában“, mondta az Opel igazgatója Dr. Karl-Thomas Neumann. „Nagyobb kijelző, kevesebb gomb, újszerű kapcsolati lehetőségek az egyéni mobilitás érdekében – igazi élvezet az autózás az új Insigniában!“ 

Áttekinthető középkonzol, egyszerű kezelés

Szemre és tapintásra is teljesen más lett a középkonzol, számos modern berendezés és funkció vezérlőközpontja. Radikálisan leegyszerűsödött a kezelőfelület: az infotainment-rendszer és a klímaberendezés is nagyon gyorsan, ösztönösen irányítható.

Az új infotainment-nemzedék az IntelliLink-család része, amely az év elején az Opel ADAM-mal mutatkozott be. Használóbarát technikája tökéletesen integrálja az okostelefont az autóba. Az Insignia négyféle kezelési lehetőség között kínál választást. Az új Navi 900 Europa Touch teljesen a nyolccolos, színes érintőképernyőről vezérelhető, de az induló menüből a kormánykerék gombjaival, hangvezérléssel és a forradalmi érintőpaddal is el lehet érni az alapfunkciókat és almenüket, mint a rádióadók, a zenegyűjtemény, az okostelefon-kapcsolat vagy a 3D-navigáció.

Páratlan a rendszer személyre szabhatósága: akár hatvan kedvenc tárolható ízlés és hasznosság szerint. Eddig csak rádióadók közül lehetett kedvenceket kijelölni, de most már egyénileg választhatók ki ezek a navigátorhoz, a telefonhoz és a szórakoztató médiumokhoz is – a leggyakrabban hallgatott rádió például egymás mellett lehet a képernyőn a legfontosabb telefonszámmal, amelyről ismét csak egy érintéssel ugorhatunk át a navigátorban elmentett címre.

Infotainment érintőpaddal: egy ujjnyomással a célba

Az infotainment-rendszer gyors és ösztönös kezelésének teljesen újszerű lehetőségét teremti meg a középkonzolba ergonómiailag tökéletesen illesztett érintőpad. Nyomásra, érintésre érzékeny felülete felismeri a kézírást és villámgyorsan reagál az ujjmozdulatokra, rövid vibrálással észrevehető visszajelzést ad, és gyerekjátékká teszi a berendezés kezelését, anélkül, hogy figyelmünket elvonná a forgalomtól.

A kurzor mozgatásához egy ujj elegendő, majd a felület rövid megnyomásával választjuk ki a kijelölt menüpontot. Kétujjas törlő mozdulattal az audioforrások közül választhatunk, három ujjal végigsimítva az érintőpadot pedig a kedvencek listáját nyithatjuk meg. A navigátor térképét, akárcsak egy okostelefonon, mutató- és hüvelykujjunk széthúzásával vagy közelítésével közelíthetjük vagy távolíthatjuk. Az érintőpadon be lehet adni kézírásos nagybetűket, például ha egy zeneszámot keresünk a tárolóban vagy egy helyet a navigátorban. Már egy betű elegendő, hogy lehívjuk a navigátorból a korábban tárolt címeket. Az, hogy az érintőpad éppúgy reagál gesztusokra és ujjmozdulatokra, mint egy okostelefon, a maga nemében egyedülálló, kizárólag az Opel Insigniában van ilyen.

Ám nemcsak efféle helyzetekben gondolkodik velünk a berendezés: ha utcát keresünk a jelenlegi tartózkodási helyünkön, csak az utcanevet kell beadni. Ha más városban van a kérdéses utca, akkor annak a nevét is kéri a képernyő illetve az ország nevet akkor, ha  másik országban van a célpont. Pontot vagy vesszőt nem szükséges kitenni, csak a szóközöket – egyszerűbben és gyorsabban már nem is lehetne. Több mint harminc európai ország térképe két- vagy háromdimenziósan ábrázoltatható.

Ugyanilyen problémamentes a rendszer szinkronizálása az okos telefonnal: csak összekötjük a kettőt, és már látszik is a középkonzoli színes kijelzőn a telefon sokféle tartalma. Nemcsak a telefonkönyv és zenealbum jelenhet meg, hanem például meg lehet nézni a telefonon tárolt filmeket is – persze, csak amikor nem megy az autó.

Az eddigieken kívül dirigálható a berendezés az áttervezett, áttekinthetően elrendezett kormánykerék-gombokról és hangvezérléssel is. Az utóbbit nagyon egyszerűen, az egyik kormány-gombbal aktiválhatjuk. Ily módon beadhatunk egy címet a navigátornak, lehívhatunk egyet a tárolt dalok közül vagy felhívhatunk valakit, miközben kezünk a kormányon, tekintetünk az úton marad.

Színes képernyő a műszerfal közepén

Hozzájárul a vezető optimális tájékoztatásához az áttervezett műszerfal nyolc-colos, nagy felbontású színes képernyője is. Amellett, hogy megszokottan mutatja például a sebességet, a fordulatszámot vagy a tankban levő mennyiséget, a közvetlen látótérben tünteti fel a navigátor, a telefon és a rádió kiválasztott adatait. A középkonzoli képernyőhöz hasonlóan ezen is az induló képernyőből kiindulva lehet lehívni a fő funkciókat, majd válogatni az almenükből. Erre a volán jobboldali gombjai szolgálnak, míg a baloldaliak például a sebességrögzítőhöz és a sebességhatárolóhoz tartoznak. Az új Opel Insigniának tehát a műszerfala is képernyős, és változtatható!

Az új infotainment rendszerhez illő hangélményt modern Bose hangrendszer nyújtja, akár kilenc hangszóróval, két mélynyomóval, négy szélessávú hangszóróval, magassugárzókkal és digitális jelfeldolgozóval.Place article here.

Fotó

Image description

Letölthető

Headline

(.doc)

Kapcsolat