Opel Meriva – голям напредък в ергономията и шампион по функционална гъвкавост

2014-01-17


Print Print   |  Send Email  |  Word   Share Add This  
  • Oсвежен и изчистен дизайн за звездата сред малките еднообемни автомобили
  • Гама от изцяло покриващи изискванията на екологичната норма Euro 6 задвижващи агрегати, сред които и новото поколение 1.6 CDTI
  • Първият на пазара еднообемен автомобил с дизелов двигател, постигащ емисии на CO2 под 100 грама и среден разход на гориво едва 3.8 л/100 км
  • Перфектна интеграция на смартфони в автомобила с новата инфоразвлекателна система IntelliLink на Opel
  • Безспорните функционална гъвкавост и ергономия на интериора са ключовите фактори за успеха на Мeriva
  • Серийното оборудване на модела вече включва допълнителни мерки за повишаване на безопасността и комфорта
  • Aбсолютен пазарен лидер по отношение на качеството и потребителското задоволство по данни на независими изследвания

Press Kit: Opel Meriva – голям напредък в ергономията и шампион по функционална гъвкавост

Рюселсхайм.  Новата Meriva - обновена, усъвършенствана, по-ефективна, по-привлекателна и по-функционална от когато и да било, току-що отбеляза своята световна премиера на провежданото в средата на месец януари автомобилно изложение в Брюксел (16-26 януари, 2014 година). В допълнение към своята уникална функционална гъвкавост, малкият еднообемен модел на Opel вече се отличава и със своя освежен, по-изчистен и ярък дизайн, както и с богата палитра от модерни технологии, които спомагат за допълнително повишаване на нивото на енергийната ефективност и комфорта. В модела е представена пълна гама от изпълняващи екологичната норма Euro 6 задвижващи агрегати, сред които и новото поколение 1.6 CDTI, който е най-тихият и икономичен двигател в своя клас на пазара. Една от версиите на новия модел ще позволява достигане на среден разход на гориво едва 3.8 литра на 100 километра. Наред с това за първи път в еднообемен модел, задвижван от бензинов или дизелов двигател, емисиите на CO2 слизат под границата от 100 грама въглероден двуокис на километър с постижение от 99 г/км. Новите трансмисии дават възможност за по-мека и прецизна смяна на предавките, докато новото поколение инфоразвлекателни системи Opel IntelliLink с подобрено бързодействие и функционални характеристики позволяват перфектна интеграция на личния смартфон в автомобила.

При своята пазарна премиера през 2003 година, първото поколение на Opel Meriva cе превърна в основател на пазарния сегмент на малките еднообемни автомобили и стана еталон на функционалната гъвкавост, достъпна за широк кръг потребители. През 2010 година второто поколение вдигна летвата още по-високо по впечатляващ начин с новаторски предимства и удобства, които не само увеличиха гъвкавите възможности в интериора, но подобриха и ергономията. Задните врати FlexDoors със задно окачване улесниха значително качването и слизането, концепцията FlexSpace на задните седалки предостави изключителна гъвкавост при трансформацията на обемите, а към тях се прибавиха превъзходните ергономични предни седалки, множеството интелигентни възможности за съхранение на вещи в интериора, както и уникалния за марката Opel изцяло вграден в задната част багажник за велосипеди FlexFix. Tези единствени по рода си предимства правят актуалната Meriva истински шампион в областта на ергономията – отличие, потвърдено от мнението на независими здравни специалисти и ключов фактор за пазарния успех на модела наред с високата позиция на седалките.

Meriva играе впечатляващата роля на еталон и по отношение на безопасността, качеството и потребителското задоволство. Новата Meriva запазва максималните пет звезди в тестовете за безопасност на Euro NCAP, които имаше нейния предшественик. Допълнително към това новото издание на доклада на Германската служба за технически надзор за 2014 година (TÜV Report 2014), публикувано през месец декември 2013 година и обобщаващо информацията от техническите прегледи на над 8 милиона употребявани автомобила от всички класове, марки и разновидности, поставя Opel Meriva в позицията на модела с най-малък дял на откритите от експертите на TÜV повреди и неизправности. В категорията „автомобили на възраст от две до три години” – в основната си част, включваща всички представители на второто поколение на модела Meriva, преминали през пълен технически преглед от TÜV, моделът на Оpel побеждава всички автомобили от марките Mazda, Toyota, Porsche, BMW и Audi и е излъчен за абсолютен носител на титлата „Най-добър по отношение на качеството” сред всички преминали през технически преглед леки автомобили в Германия. Tова изключително постижение носи на модела Златния сертификат на TÜV. Но Meriva получава признание не само от инженерите и професионалистите от TÜV, собствениците на модела също му дават висока оценка – в изследването за потребителско задоволство сред собствениците на автомобили VOSS (Vehicle Ownership Satisfaction Study) в рамките на годишното изследване Satisfaction Survey на реномираната агенция J.D. Power, Meriva също остави всички конкуренти зад гърба си и завърши първа в класирането с изключителен резултат от 80.6 процента. Tози показател е особено меродавен, тъй като използваната от агенцията за пазарни изследвания J.D. Power and Associates методика отчита задоволството у потребители, които са използвали дадения модел в продължение на средно две години и разполагат със съответния практически опит от употребата му.

“Новата Meriva е по-добра от всякога”, отбелязва Петер Кристиян Кюсперт, вицепрезидент на Opel, отговорен за продажбите и следпродажбената дейност. “Opel Meriva основа и диктува стандартите в своя сегмент –  ако не и в цялата автомобилна индустрия – по отношение на ергономията, достъпната функционална гъвкавост на интериора и качеството на изпълнение. Сега моделът може да предложи още по-комфортно като цяло поведение на пътя благодарение на прилагането на редица модерни технологии – нова гама от отговарящи на екологичния стандарт Euro 6 двигатели, включително и последното поколение 1.6 CDTI, който е най-тихият в своя клас, нови трансмисии, предлагащи по-мека и прецизна смяна на предавките и ново поколение инфоразвлекателни системи Opel IntelliLink, които интегрират функциите на смартфоните в автомобила. И разбира се, ние правим всичко възможно да предложим Meriva на още по-добри цени от досегашните и да направим модела още по-привлекателен за потребителите, които желаят да съчетаят превъзходен комфорт, превъзходна функционалност и превъзходно съотношение на цена и качества”.

Свеж, усъвършенстван дизайн с прецизни детайли и блестящи хромирани акценти

Стилистичната философия на марката Opel – съчетанието от пластична артистичност и германска прецизност – се вписва идеално в чертите на малкия еднообемен модел с изключително гъвкаво вътрешно пространство. Новата Meriva се отличава с множество подобрения в тази насока, които засилват прецизното звучене на основните стилистични черти и придават на модела по-изискано цялостно звучене. Предната част на Meriva вече се характеризира с нова предна решетка с по-високо съдържание на хром и с хромирани акценти около светлините за мъгла. От двете страни на новата решетка са блестящите предни светлини с нов дизайн и графична рамка в стил “oрлово око”. Дневните светлини вече се предлагат с LED технология, която придава по-прецизен, високотехнологичен изглед на предницата.  Елегантната хромирана линия в долния ръб на страничното остъкляване ефектно подчертава вълнообразната линия в страничната част на каросерията, която поставя акцент върху задните странични прозорци, предоставящи по-добра видимост на малките пътници на задния ред седалки. Tова предимство на модела, наред с централно разположените дръжки на вратите са основни елементи на новаторската система на вратите FlexDoors, окачени на панти в задната част и улесняващи достъпа до вътрешността на модела. Динамичният и елегантен характер на задната част е допълнен с нова нотка от висока класа благодарение на енергоспестяващите LED светлини с ново, подчертано висококачествено графично оформление.

Новата Meriva се отличава и със 17 и 18-цолови алуминиеви колела с нов дизайн и престижно излъчване. Така Meriva остава единственият малък еднообемен модел, който предлага възможност за избор на 18-цолови колела, придаващи му уникална стойка и присъствие на пътя с една идея над конкуренцията. Моделът се предлага с дванайсет цвята на външното лаково покритие, сред които новото, изключително благородно като звучене изумрудено зелено (Smaragd grün) с перлен ефект и новото свежо лимоненожълто (Limonengelb), както и с четири различни изпълнения на вътрешното пространство.

Нова гама двигатели, изпълняващи изискванията на Euro 6, сред които и модерен, високоефективен 1.6 CDTI

Новата Meriva предлага нова гама от бензинови, дизелови и двигатели на газ пропан-бутан (LPG), които още отсега отговарят на строгите екологични изисквания за нивата на емисиите на нормата Euro 6, която влиза в сила през месец септември 2015 година.

Основен акцент в гамата е новото поколение дизелов двигател 1.6 CDTI, който отбеляза премиерата си в модела Zafira Tourer. Агрегатът демонстрира впечатляващо нисък разход на гориво и отлични екологични показатели, както и изключителна мекота на работа с ниски нива на шума и вибрациите. Определението “шепнещ” за този дизелов двигател е особено подходящо, защото той наистина е най-тихият в своя клас. Изключително модерният изцяло алуминиев мотор със система Common-Rail за директно впръскване на горивото ще замени едновременно двигателите 1.3 CDTI и 1.7 CDTI в задвижването на Meriva.

Първата предлагана в новата Meriva версия на 1.6 CDTI развива максимална мощност 100 кВт/136 к.с. и изразходва само 4.4 л/100 км с емисии на CO2 в размер на 116 г/км. Tези показатели бележат подобрение от 10% по отношение на разхода на гориво в сравнение с предходния 1.7 CDTI с 96 кВт/130 к.с. (с разход от  4.9 л/100 км и емисии от 129 г/км). Всичко това е станало възможно не на последно място и благодарение на конструктивните подобрения, осигурили на 1.6 CDTI най-ниската степен на вътрешно триене сред двигателите в неговия клас в оборотния диапазон от 1 500 до 2 500 об/мин. В допълнение към това, новият 1.6 CDTI развива максимум на въртящия момент от 320 Нм (+ 7% в сравнение с предходния 1.7 CDTI) при 2 000 об/мин.

В близко бъдеще ще бъдат предложени и още версии на този двигател, сред които и две изпълнения с максимална мощност 81 кВт/110 к.с. Едното от тях ще бъде изключително впечатляващо със своя среден разход на гориво от едва 3.8 литра на 100 км и емисии на COв размер на едва 99 грама на километър, с което ще постави новата Meriva в уникалната позиция на първия еднообемен модел с бензинов или дизелов двигател на пазара с емисии на въглероден двуокис под 100 грама на километър.

Tрансмисиите на новата Meriva също са усъвършенствани значително вследствие на инвестицията на марката Opel в размер на 50 милиона евро в оптимизацията на нейните 5 и 6-степенни предавателни кутии. Многобройните промени в зъбните предавки и механизмите за смяна, както и на мерките за подобряване на интеграцията им в силовия тракт на автомобила са довели до значително подобрение по отношение на мекотата и прецизността при смяна на предавките. Новите механизми с ръчна смяна и намалено триене предлагат ново равнище на комфорт при превключване в комбинация с всички бензинови, дизелови и двигатели на газ пропан-бутан (LPG). В допълнение към това, при версиите с максимална мощност 88 кВт/120 к.с. и 103 кВт/140 к.с. на бензиновия 1.4 Turbo двигател вече се предлага и шестстепенна трансмисия с намалено триене. Tази комбинация от автоматична трансмисия и бензинов двигател ще отговори на много от очакванията на клиентите на модела Meriva.

Ново поколение инфоразвлекателна система IntelliLink

Новата Meriva се отличава с нова гама от инфоразвлекателни системи, сред които ново поколение системи IntelliLink, даващи възможност за безпроблемна интеграция на смартфони в автомобила. Големият седеминчов цветен екран с висока разделителна способност се отличава с нов IntelliLink графичен интерфейс, който улеснява разчитането на командите и прави работата с функциите много по-лека и удобна. Системата разполага с Bluetooth връзка за провеждане на разговори по мобилен телефон без отделяне на ръцете от волана, възможност за стрийминг възпроизвеждане на музикални и други аудио файлове, както и допълнителна възможност за връзка чрез USB. Системите IntelliLink в новата Meriva се предлагат серийно със CD-плейър и дават възможност за поръчка по желание на приемане на цифров радиосигнал DAB+ (Digital Audio Broadcast), която значително повишава възможностите на системата както по отношение на палитрата на приеманите радиостанции, така и като надеждност и качество на сигнала и звука. Навигационната функция е неизменна част от IntelliLink системите Navi 650 и Navi 950. Новата навигация е извънредно бърза и прецизна в изчисляването на маршрутите, а желаните цели на пътуването могат да се въвеждат много лесно с бърза гласова команда „с една фраза” (извиква се навигационната функция и адресът се съобщава като цяла фраза), както е при системата на Insignia.

Системите предлагат пълни навигационни карти за регионите на Западна и Източна Европа, а актуализацията на картовата информация може лесно да се изтегли чрез USB. В допълнение към вградената в нея функция за разпознаване на гласови команди, системата IntelliLink в новата Meriva поддържа и дава възможност за интеграция на вградени в смартфоните функции за гласово управление като например Siri Eyes Free за устройства с операционна система Apple iOS (iPhone, iPod touch, iPad и т.н.). Това удобство позволява на водача да се концентрира изцяло върху пътната обстановка, прослушвайки постъпилите кратки съобщения и получавайки гласови отговори и изпълнение на различни запитвания. Всички инфоразвлекателни системи в новата Meriva – аудиоуредбите CD 400 и CD 600, както и навигационните Navi 650 и Navi 950 се отличават и със значително подобрени акустични показатели.

Изключителната функционална гъвкавост и ергономичната концепция на Meriva са ключови фактори за успеха на модела

Независимо от новите попълнения в този сегмент от пазара, Opel Meriva остава недостижим със своето първокласно съчетание от изключителна функционална гъвкавост и ергономичен комфорт. Всъщност повечето клиенти на модела го избират именно благодaрение на тези качества в съчетание с високата позиция на седалките. Сред типичните притежатели на Meriva са млади семейства, млади майки и пенсионирани възрастни хора, всички от които дават висока оценка на гъвкавостта на цялостната концепция, лекотата при употреба и отличния комфорт за тази цена. Моделът Meriva е първият и единствен по рода си автомобил в световен мащаб, получил награда за цялостната си ергономична концепция. През 2010 година, независимите здравни експерти от германската организация за ортопедично здраве на гърба AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V. – “Кампания за здраве на гърба”) oтличиха Meriva със своя престижен знак за одобрение като признание за отличната ергономия и мерките за опазване на ортопедичното здраве на гърба в модела. Tози сертификат се основава на четирите основни и изключителни нововъведения на Meriva – изключително гъвкавата концепция FlexSpace на задните седалки, системата на вратите FlexDoors, която позволява широкото им отваряне на 84° и която наред с окачени на панти в задната част задни врати и масивни дръжки в областта на средната странична колона правят качването и слизането от автомобила много по-лесно и удобно, ергономичните предни седалки с техните многобройни възможности за индивидуална настройка и уникалният вграден багажник за велосипеди FlexFix, който е винаги на разположение в автомобила и  може просто да бъде изваден по всяко време подобно на чекмедже от задната броня. Всички тези уникални предимства продължават да поставят Meriva в позицията на лидер по отношение на функционалната гъвкавост и ергономията.

Допълнителни мерки за повишаване на безопасността и комфорта – изключително предложение за парите на потребителя

Пълната защита на пътниците в Opel Meriva се осигурява чрез серия от прецизно синхронизирани системи за активна и пасивна безопасност. Принос по отношение на активната сигурност има адаптивната система на предните халогенни светлини Advanced Halogen AFL (Advanced Active Forward Lighting), която се включва при потегляне на автомобила и се настройва автоматично към скоростта на движение. Като статична светлина, системата помага на водача при движение на заден ход за паркиране.

Безопасността на автомобила се повишава и от множество електронни системи за подпомагане на водача, които намаляват напрежението при шофиране. Tе са включени в предлагания по желание допълнителен пакeт оборудване на Meriva. В него са включени автоматичното управление на предните светлини, сензорът за дъжд, който се включва автоматично и управлява работата на предните чистачки в зависимост от интензивността на валежа и скоростта на движение на автомобила, както и вътрешното огледало с автоматично затъмняване, което предотвратява заслепяването на водача от светлините на движещите се отзад превозни средства.

Сред серийните системи за пасивна безопасност са трите комплекта въздушни възглавници (общо шест на брой възглавници) – на предните места, на задните места и от двете страни, както и системата PRS (Pedal Release System), която освобождава педалите на спирачката и съединителя от фиксираната им позиция в случай на удар и по този начин значително намалява опасността от травми в областта на краката на водача. Предните предпазни колани разполагат с двойни устройства за притягане, които увеличават степента на защита на пътниците, осигурявайки им оптимална по отношение на безопасността позиция върху седалките в случай на удар.

По отношение на пътническия комфорт Opel Meriva е еднакво интелигентна и щедра. Oт една страна, моделът освобождава пространството между предните седалки за новаторската - и отчасти обновена като дизайн – система за съхранение на вещи FlexRail, съставена от три нива изключително гъвкави възможности за съхранение с полици и затворени отделения, разположени буквално под ръцете на водача и неговия спътник. Oт друга страна, електромеханичната ръчна спирачка, която е уникално предложение в този клас и част от серийното оборудване на модела, също предлага много удобство и функционални предимства. Спирачката се освобождава автоматично при потегляне и значително намалява напрежението у водача при потегляне на стръмни участъци. Функцията за подпомагане на потеглянето по наклон предотвратява нежеланото движение на автомобила назад за период около две секунди и прави излишна употребата на ръчната спирачка в такива случаи.

Новата Meriva предлага повишена безопасност и удобство при настаняването на задните седалки на млади пътници със своята подготовка за монтаж на детски столчета ISOFIX и точки за фиксиране TOP TETHER на двете външни места. Tочките ТOP TETHER служат за стабилно фиксиране на детските столчета към облегалката на автомобилната седалка.

Изключително високото равнище на комфорта се допълва и от инсталираните сензори на системата Park Assist, които улесняват паркирането с предупредителни сигнали за наличие на препятствия в предната и задната част или само в предната част в зависимост от нивото на оборудване. При новата Meriva се предлага и камера за следене на маневрите на заден ход. Тя показва всички препятствия в близост до паркирания автомобил на 7-инчовия екран на инфоразвлекателната система IntelliLink. При леко движение в тесни паркинг пространства камерата дава възможност да бъде видяно например наличието зад автомобила на дете, което е твърде малко, за да бъде видяно през задния прозорец.

Простиращият се по цялото продължение на покрива над първия и втория ред седалки панорамен стъклен покрив подобрява още повече усещането за простор. За дни с особено силно слънце са предвидени щори с електрическо задвижване за намаляване на загряването на купето, а за осигуряване на допълнително удобство в студените зимни месеци, оборудването на Meriva може да бъде допълнено със системи за отопление на предните седалки и волана.

И накрая, тъй като усещането за спокойствие и сигурност е неотменима част от цялостната концепция за осигуряване на комфорта за водача и пътниците в новата Meriva, марката Opel добавя към отличното качество на своя продукт високоефективна мрежа от търговски центрове и следпродажбено обслужване, която осигурява сигурност и надеждност за дълъг период след покупката с ниски експлоатационни разходи за потребителя.

Opel Meriva

Opel Meriva

За връзка