Във върхова форма – новата Opel Corsa налага нови качествени стандарти в малкия клас автомобили

2014-10-23

Print Print   |  Send Email  |  Word   Share Add This  
Opel Corsa


  • Петото поколение Corsa продължава 32 годишната успешна история на модела
  • Комфортна, силна и икономична: Нова ходова част и технологии в областта на двигателите вдигат летвата
  • Свързаност: Системата IntelliLink интегрира функциите на смартфона
  • Активна безопасност: Иновативни асистиращи системи предпазват водача и пътниците в новата Corsa
  • Още по-привлекателна: Страхотна външност с емблематични за марката стилистични елементи

Рюселсхайм.  Opel Corsa отдавна се е утвърдил като траен бестселър на марката - в течение на четири поколения през последните 32 години са продадени 12.4 милиона екземпляра от модела. Заедно с Astra, това е най-популярният модел на Opel, съставляващ над една четвърт от продажбите на марката всяка година. Corsa се предлага във варианти хечбек с три и с пет врати и в момента заема четвъртото място по обем на продажбите в малкия автомобилен клас на пазарите в Западна Европа. На пазарите в Германия и Великобритания моделът заема втората позиция и се ползва с изключителен респект от страна на конкурентите си. Петото поколение на модела ще започне да слиза от поточните линии на заводите в Айзенах (Германия) и Сарагоса (Испания) в края на тази година, отбелязвайки раждането на нова звезда, която ще продължи успешното представяне на марката в класа на малките автомобили. Новият модел разполага с всичко необходимо за тази цел. Със своята нова ходова част и подобрена кормилна уредба, излъчващото модерен шик пето поколение на Corsa предлага свежо изживаване на пътя, съчетавайки германските инженерни умения с емоционален дизайн, отлични възможности за връзка с околния свят и глобалната мрежа с най-новото от цифровите технологии и забележително добро съотношение между качества и цена. Новото поколение бензинови двигатели и съществено преработените турбодизелови агрегати осигуряват ново ниво на комфорт, върхови динамични показатели и ниски нива на разхода на гориво.

“Opel Corsa винаги е бил много харесван, особено заради привлекателната външност и ефективното използване на вътрешното пространство на компактната по размери каросерия,” споделя изпълнителният директор на Opel Group д-р Карл-Томас Нойман. “Убеден съм, че новото пето поколение с нивото си на комфорт, своите модерни електронни системи за подпомагане на водача и инфоразвлекателни възможности ще продължи емблематичния успех на модела. Обещавам, че усещане зад волана на нашата нова Corsa ще бъде приятна изненада за всеки.”

Aбсолютна прецизност – нова ходова част и нова кормилна уредба за максимална стабилност на пътя

В ходовата част няма нито един елемент, който следващото поколение да наследява от актуалната Corsa. Стабилността при движение по права отсечка и в завой е повишена благодарение на снижения с 5 милиметра център на тежестта, по-стабилната допълнителна рама и новата геометрия на предното окачване с нови шарнирни съединения. Страничното отклонение на каросерията в завой, реакциите на кормилната уредба и характеристиките в режим на недозавиване са били подложени на цялостна оптимизация. Променените работни характеристики на амортисьорите също осигуряват на петото поколение на Corsa по-добри възможности за филтриране на сътресенията от контакта с дупките и неравностите по пътната настилка, гарантирайки отлично за автомобил от малкия клас ниво на комфорт. Разработката на изцяло нова електрическа и електронна архитектура за петото поколение на Corsa e дало възможност за създаване на по-съвършена степен на взаимодействие между отделните системи в автомобила. Наред с новата геометрия и настройките на софтуера на кормилната уредба, усъвършенстваната система се ползва и от предимствата на новото, адаптивно спрямо скоростта на движение електрическо сервоуправление – то се отличава с по-прецизни реакции и подобрява както удоволствието от шофирането, така и общото равнище на комфорт.

Мощ и удобство – нов трицилиндров двигател и предавателна кутия за повече удоволствие на пътя

Главният акцент под предния капак на новото поколение на модела Corsa е новоразработеният трицилиндров двигател бензинов 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo със системи за директно впръскване и принудително пълнене чрез турбокомпресор на Opel. Tози ултрамодерен агрегат с компактни размери, който току-що дебютира в Opel ADAM, разработката на който е стартирала чист лист хартия, е нов еталон в своя клас по отношение на ниското ниво на шума и вибрациите при работа (NVH), което се отразява положително и на високото ниво на комфорт за водача и пътниците в купето. Компактният по размери 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo с изцяло алуминиева конструкция е с балансиращ вал, което е негова отличителна характеристика. Модерният задвижващ агрегат се предлага в два варианта по отношение на максималната мощност - с 66 кВт/90 к.с. и с 85 кВт/115 к.с. И двете версии разбира се вече отговарят на емисионен клас Euro 6, като версията с 66 кВт/90 к.с. има разход на гориво само 4.3 л/100 км в комбиниран цикъл и емисии на CO2 само 100 г/км. Новото поколение малък бензинов двигател на Opel се отличава не само с ниските нива на шум, но и със своята голяма отзивчивост благодарение на високия си максимален въртящ момент, наличен при ниски оботни режими ипри двете си версии.

Палитрата от бензинови двигатели на новото поколение на Corsa включва и четирицилиндрови агрегати с работен обем 1.2 и 1.4 литра. Премиера в гамата отбелязва новият 1.4-литров турбомотор с максимална мощност 74 кВт/100 к.с. и максимум на въртящия момент от 200 Нм в диапазона от 1 850 дo 3 500 об/мин,  който го прави герой по този показател в гамата на новата Corsa. Разбира се и двата двигятеля отговарят на емисионен стандарт Euro 6.

Гамата на модела включва и напълно модернизираните и със значително подобрени работни характеристики дизелови двигатели 1.3 CDTI с максимална мощност 55 кВт/75 к.с. и 70 кВт/95 к.с., които също покриват изискванията на нормата Euro 6. При премиерата на модела най-икономичната и екологична версия на Corsa ще бъде дизеловият вариант със 70 кВт/95 к.с., 5-степенна механична предавателна кутия и технология Start/Stop, който е в състояние да снижи нивата на емисиите на СО2 при версията с три врати до едва 85 г/км, а средният разход на гориво – до невероятните 3.2 л/100 км. Tова постижение е достойно за клас A+ в германската система за оценка на енергийната ефективност (в съответствие с европейската Регулативна норма [EC] No 715/2007).

Но шофирането и пътуването в новото поколение на Corsa ще донесат повече удоволствие и комфорт на водача и пътниците не само благодарение на новоразработената палитра от задвижващи агрегати. Значителен принос за повишаването на задоволството от шофирането и намаляването на разхода на гориво има и внедряването на новите модели трансмисии. И двете версии на агрегата 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo могат да бъдат съчетани перфектно с изцяло новата шестстепенна механична предавателна кутия с изключително компактна конструкция и образцова прецизност и комфорт при смяна на предавките.

Новата шестстепенна автоматична трансмисия също се предлага за новото поколение на Corsa, въвеждайки по-високо ниво на удобство за водача в малкия клас автомобили – привилегия, която доскоро бе запазен периметър само за много по-големите и скъпи модели. Допълнително към това с Corsa Opel лансира ново поколение автоматизирана механична предавателна кутия Easytronic 3.0. Съчетана с 1.4 литровия бензинов двигател с максимална мощност 66 кВт/90 к.с. тя впечатлява с отлична икономичност на гориво (4.7 л/100 км, 110 г/км СО2) и чувствително по-плавна работа при смяна на предавките в сравнение с предишната трансмисия. Easytronic съчетава комфорта на автоматичните трансмисии с ефективността на механичните. Понеже тя струва два пъти по-малко от основаните на конвертор трансмисии, тя е отлична алтернатива за клиентите, които не искат да се откажат от комфорта на автоматичните трансмисии, но търсят по-добра цена.

Стилна отвътре и отвън – израз на дизайнерската философия на Opel и изискан интериор с нова система IntelliLink

Дизайнерите на новата Corsa са успели да съчетаят популярния динамичен страничен силует с плавни, пластични линии и прецизно изпълнени детайли, характеризиращи спечелилата множество престижни отличия стилистична философия на Opel. Външният дизайн на предната част, отразяваща лицето на модела, включва елегантните криловидни форми на предните светлини с включени в тях дневни светлини с LED елементи и трапецовидните очертания на предната решетка с добре изразена хромирана лайстна и отчетлива фирмена емблема. Това лице осигурява на новата Corsa много самоуверено присъствие на пътя. Оформлението на задната част на каросерията се характеризира с изчистеност, разширеност и атлетична стойка на пътя: широките, хоризонтално разделени задни светлини добавят визуално усещане за широчина и преминават плавно в добре изразените форми на задните калници, допълващи впечатлението за стабилност на Corsa и динамика. Независимо от компактната си каросерия с дължина едва 4,02 метра, бестселърът на Opel предлага изключително обширно пространство за петима на борда – както в подходящия за семейна употреба вариант с пет врати, така и в динамичния, спортен формат с три врати.

Висококачествено изпълненото вътрешно пространство на новата Corsa е също стилно, модерно, а дизайнерите са й придали нова степен на вдъхновяваща изисканост. Изчистеният дизайн на вътрешното пространство на новото поколение на Corsa е организирано около привличащите вниманието център за управление пред водача и основния панел на арматурно табло. Предлаганият по желание 7-инчов чувствителен на докосване цветен екран на инфоразвлекателната система IntelliLink е разположен оптимално на централната конзола в близост до скоростния лост и е еднакво удобен за обслужване от водача и неговия спътник. Отличената с многобройни награди инфоразвлекателна система на Opel дава чудесни възможности за връзка с глобалната мрежа, съвместима е с мобилни устройства с операционни системи на Apple и Android и прави Corsa най-добре свързаният с глобалната мрежа и околния свят представител на малкия клас автомобили. Водачът може да се възползва от възможностите на приложения като BringGo за навигация, както и Stitcher  и TuneIn за слушане на интернет радиостанции и подкасти от цял свят. Възможността за интеграция на устройства с операционна система Apple iOS със системата IntelliLink позволява и използване на функцията за гласово управление SIRI EYES FREE. С нейна помощ водачът може да прослушва текста на постъпващите SMS съобщания, както и да диктува SMS-и и електронна поща без да сваля ръцете си от волана и да отделя вниманието си от пътната обстановка.

Електронни помощници на водача – свръхмодерни системи спомагат за подобряване на комфорта и безопасността

“С новото поколение Corsa искаме да предложим на клиентите ново за този клас автомобили усещане за удоволствие, комфорт и безопасност,” посочва д-р Карл-Томас Нойман. “Tова е основната причина, поради която нашият бестселър излиза на пазара с толкова много на брой нови технологични решения.”

Новата Corsa е оборудвана стандартно с режима за управление City mode, освен в случаите, в които колата е снабдена с предна камера Opel Eye. С натискането на бутона City се намалява значително усилието при работа с волана при маневри с ниска скорост на движение, което е особено полезно и практично при движение в градски зони с натоварен трафик. Част от серийното оборудване на новото пето поколение е и системата за улесняване на потеглянето по наклон Hill Start Assist (HSA), която задържа спирачната функция за около две секунди след отпускането на педала и дава възможност на водачите на Corsa за спокойно потегляне по наклон без нежелано движение назад.

Новото поколение на Corsa ще представи и множество електронни системи за подпомагане на водача, част от които са без конкуренция в този автомобилен клас. Системата Advanced Park Assist (АРА) избира сама подходящите свободни места и паркира автомобила автоматично – не е необходимо водачът въобще да докосва волана. Системата използва данни от няколко ултразвукови сензора, за да прецени необходимите размери на свободните места за успоредно или напречно паркиране, след което изчислява необходимата траектория на маневрите и автоматично насочва  Corsa към подходящото свободно място с минимално количество маневри и поемайки цялата работа с волана. Системата Park Assist винаги се придружава от системата за предупреждение за опасност в страничните „мъртви” зони от полезрението на водача Side Blind Spot Alert (SBSA), която също използва информация от ултразвуковите сензори, за да предупреди водача за потенциална опасност от сблъсък при смяна на лентата на движение. Обхватът на сензорите достига три метра вляво и вдясно от автомобила и дава възможност за откриване на други участници в движението в зоната на  „мъртвите” ъгли от полезрението на водача. В случай, че в обхвата на сензорите навлезе обект, системата предупреждава водача за опасност с LED светлина в съответното външно огледало за обратно виждане. Второто поколение предна видеокамера Opel Eye с функции за разпознаване на пътни знаци Traffic Sign Recognition, за предупреждение при неволно напускане на лентата за движение Lane Departure Warning, за автоматично управление на дългите светлини High Beam Assist, индикаторът за дистанцията до движещото се отпред превозно средство Following Distance Indication и за предупреждение за потенциален сблъсък с него Forward Collision Warning също допринасят за по-нататъшното подобряване на безопасността на пътя. За още по-голяма безопасност при движение новото поколение Corsa може да бъде оборудвано с Bi-Xenon предни светлини, които осветяват и ъглите.

Opel Corsa

накратко:
Новият Opel Corsa

Във върхова форма – новата Opel Corsa налага нови качествени стандарти в малкия клас автомобили

Рюселсхайм. Opel Corsa отдавна се е утвърдил като траен бестселър на марката - в течение на четири поколения през последните 32 години са продадени 12.4 милиона екземпляра от модела. Заедно с Astra, това е най-популярният модел на Opel ...

Пазар и Модел

Новият Opel Corsa: Продължението на една успешна традиция

Рюселхайм. Иновативен, комфортен и прогресивен: новият Opel Corsa повдига летвата в малкия автомобилен сегмент, предлагайки напълно ново пътно изживяване благодарение на авангардните системи за асистенция на водача ...

Дизайн

Новият Opel Corsa с още повече дух: спортна и елегантна стилистика, интериор от най-високо ниво

Рюселсхайм. Младежки, жизнерадостен и свеж, както външния, така и интериорният дизайн на петото поколение на Corsa притежава нова аура на изтънченост, изчистени линии и високо качество на изработка ...

Комфорт и безопасност

Изобилие от новости – модерните електронни системи за подпомагане на водача в новия Opel Corsa

Рюселсхайм. Тиха като шепот, по-комфортна и с по-прецизно качество на изпълнението от когато и да било, защитена с най-новото поколение функции за безопасност и електронни системи за подпомагане на водача и гарантираща отлична връзка с глобалната мрежа и околния свят ...

Двигатели и Трансмисии

Икономични, тихи, мощни: Ултрамодерните двигатели на новата Corsa

Рюселсхайм. Opel е в разгара на най-мащабната двигателна офанзива в цялата си история: от пролетта на 2013 година компанията представи три нови фамилии мотори ...

Ходова част и развойна работа

Opel Corsa, chassis and steering systems

New chassis and steering systems: For driving experience comparable to larger, more expensive cars in terms of comfort and precision

Прецизен и комфортен: новият Opel Corsa, малкият автомобил с високи стандарти

Рюселсхайм. Инженерите по ходовата част, отговарящи за проектирането на компонентите и в петото поколение на Opel Corsa, си наложиха високи цели включващи постигане на високо задоволството ...

History

Opel Corsa: Една успешна пиеса в пет действия

Рюселсхайм. В началото е Opel Kadett. Представен от Opel през 1936, той е един удобен автомобил предлаган на достъпна цена, създаден за да осигури мобилност на повече хора във времената, когато автомобилът все още е лукс ...

технически данни

Новият Opel Corsa – преглед на основните технически данни

За връзка