Opel Corsa

Print Print   |  Send Email  |  Word   Share Add This  

Opel onthult vijfde generatie van de Corsa

  • Nieuwe rijervaring: volledig herwerkt onderstel, nieuwe generatie motoren en nieuwe transmissietechnologie
  • Nieuwe standaard: interieur van hoge kwaliteit met IntelliLink en heel wat hulpsystemen
  • Wereldpremière: Opels bestseller debuteert in oktober op het autosalon van Parijs

Opel onthult vandaag de nieuwe, vijfde generatie van de Corsa. Opels bestseller wil een nieuwe rijervaring bieden in het segment van de kleine auto's door de lat een flink stuk hoger te leggen wat betreft chassis, motor en versnellingsbak. De nieuwe, verfijnde en efficiënte 1,0-liter driecilindermotoren met turbolader, de soepel schakelende versnellings­bakken, de nieuwe ophanging en de geoptimaliseerde stuurinrichting zorgen voor toon­aangevend comfort en precisie in zijn klasse. De nieuwe Corsa kreeg ook een gloednieuw interieur dat meer kwaliteit uitstraalt, ruimer aanvoelt en uitgerust is met IntelliLink-infotainmenttechnologie voor optimale connectiviteit en ultramoderne rijhulpsystemen. De designers van Opel gaven de nieuwe Corsa ook een dynamische vorm met vloeiende, sculpturale vormen en verzorgde details, in lijn met de designfilosofie van het merk. De nieuwe Corsa heeft alles wat nodig is om het reeds 32 jaar durende succesverhaal in een uiterst competitief marktsegment te bestendigen. De vijfde generatie van de bestseller van Opel gaat in wereldpremière op de Mondial de l'Automobile 2014 in Parijs (van 4 t/m 19 oktober) en zal nog voor het einde van het jaar van de band rollen in de fabrieken van Zaragoza en Eisenach.

“De Opel Corsa heeft altijd al veel lof geoogst, vooral omdat hij er aantrekkelijk uitziet en de ruimte optimaal benut ondanks zijn compacte afmetingen,” zegt Opel CEO Dr. Karl‑Thomas Neumann. “Dat was doorslaggevend in de constante populariteit van het model en uiteraard nemen we die troef mee in de nieuwe generatie. Dankzij de vele nieuwe technologieën bieden we nu ook een fantastische rijervaring, die de lat een stuk hoger legt in deze voertuigklasse. De Corsa van vijfde generatie zit vol verrassingen.”

Recept voor succes: jeugdig design en veel ruimte bij compacte afmetingen

In 32 jaar tijd werden van de vier generaties Corsa's bijna 12 miljoen exemplaren verkocht in Europa met 2,8 miljoen stuks van de huidige vierde generatie. Met een gemiddelde jaarlijkse verkoop van 370.000 exemplaren is de Opel Corsa binnen zijn segment een van de modellen met de meest constante populariteit. Een belangrijke succesfactor is de uitstekend benutte ruimte: binnen een beperkte lengte van 4 meter biedt de bestseller van Opel tot vijf passagiers plaats, zowel in de gezinsvriendelijke vijfdeursversie als in het dynamische, sportieve driedeursformaat. Tegelijkertijd ziet de Corsa er aan de buitenkant praktisch, sterk en aantrekkelijk uit, dankzij zijn jonge, dynamische look. De Corsa van nieuwe generatie neemt dit succesrecept naadloos over en is toch radicaal anders. Zijn buitenkant oogt frisser, meer verfijnd en toont nog meer karakter. De gebalde voorkant wordt gekenmerkt door vleugelvormige koplampen met de voor Opel kenmerkende leddagrijlichten – eveneens in vleugelvorm – en de laaggeplaatste, sportieve en trapezium­vormige grille, die de expressieve chroombar met het Opel-embleem omsluit . De sculpturale zijkanten zijn voorzien van de typische, dynamische sikkellijn van Opel. Aan de achterkant helpen de brede en horizontaal gesplitste lichten om de auto visueel te verbreden. Ze lopen door tot de achterste schouders, waardoor ze zorgen voor een sterker postuur. Maar pas als men in de nieuwe Corsa plaatsneemt en ermee rijdt, valt het verschil het duidelijkst op. De volledig vernieuwde passagiersruimte met zuivere, langwerpige vormen en een mix van geavanceerde materialen, het aanzienlijk comfortabelere chassis, de vinnige stuurinrichting, de gloednieuwe motoren en de beduidend lagere geluidsemissie dragen allemaal bij tot een volledig nieuwe rijervaring.

Absolute precisie: volledig herwerkt onderstel en nieuwe stuurinrichting voor beste rijstabiliteit

Het ontwikkelingsteam van Opel wou de bestuurders van de nieuwe Corsa eerst en vooral een rijervaring bieden die op het vlak van comfort en precisie te vergelijken is met grotere, duurdere auto's. De basis hiervoor vormen het volledig herwerkte onderstel en een nieuwe stuurinrichting. Het chassis neemt geen enkel component over van de huidige Corsa. De auto is nu stabieler in rechte lijn en in bochten omdat het zwaartepunt 5 millimeter lager zit en dankzij een stijver subframe, een ophanging met verbeterde geometrie en nieuwe fusees vooraan. Het rolgedrag, de stuurreactiviteit en de ondersturing werden allemaal verbeterd. Met het nieuwe dempingsysteem kan de Corsa van de vijfde generatie oneffenheden en putten in de weg beter opvangen, voor ongeëvenaard comfort in een kleine auto.

De volledig nieuw ontwikkelde elektrische architectuur zorgt in de vijfde generatie Corsa's voor een meer gesofisticeerde interactie tussen de verschillende systemen. Samen met een nieuwe stuurgeometrie en stuursoftwarekalibratie komt dit verbeterde systeem de nieuwe, snelheidsgevoelige elektrische stuurbekrachtiging ten goede, die nauwkeuriger reageert en zowel het rijplezier als het comfort verbetert. Alle Corsa-modellen zullen voortaan standaard uitgerust zijn met de City-modus die gemakkelijk wordt ingeschakeld met een knop en waarmee sturen bij lage snelheid vlotter gaat.

Wie een nieuwe Corsa koopt, zal net als nu kunnen kiezen tussen twee instellingen voor het chassis: Comfort en Sport. De Sport set-up heeft stijvere veren en schokdempers en een specifieke stuurgeometrie en -kalibratie voor een directere respons.

Motorhoogtepunt: 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo van de nieuwste generatie

Het hoogtepunt onder de motorkap van de zogenaamde 'Corsa E' van de vijfde generatie is de nieuw ontwikkelde driecilindermotor 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo van Opel, die deel uitmaakt van het grote motoroffensief van het merk. Deze ultramoderne kleine motor is de enige 1,0-liter productiemotor met drie cilinders in combinatie met een balansas. Daardoor legt hij een nieuwe maatstaf op in zijn klasse op gebied van uiterst lage geluid- en trillingemissies en hoog rijcomfort. De compacte, volledig uit aluminium vervaardigde 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo, die uiteraard voldoet aan de Euro 6-emissienorm, is leverbaar in twee versies, met een vermogen van 66 kW/90 pk of 85 kW/115 pk. Beide varianten hebben een uitstekend reactievermogen en een sterk koppel bij laag toerental, met 170 Nm vanaf 1.800 t/min. De nieuwe driecilindermotor van Opel met kleine cilinderinhoud is standaard uitgerust met Start/Stop-technologie.

Het gamma benzinemotoren van de nieuwe Corsa omvat ook verder ontwikkelde, natuurlijk aangezogen 1,2- en 1,4-liter motoren die voldoen aan de Euro 6-norm. Verder vullen volledig herwerkte, meer verfijnde 1.3 CDTI-motoren van 55 kW/75 pk en 70 kW/95 pk het dieselaanbod van de Corsa aan. Ook zij voldoen nu aan Euro 6. De Corsa uitgerust met een dieselmotor van 70 kW/95 pk, manuele vijfversnellingsbak en Start/Stop – de meest zuinige versie bij de lancering – stoot slechts 88 g/km CO2 uit. In de lente van 2015 volgen andere varianten met lage emissiewaarden.

Maar niet alleen dankzij de gloednieuwe of verder ontwikkelde motoren is rijden met de nieuwe Corsa nog prettiger en comfortabeler. Ook de nieuwe versnellingsbakken dragen bij aan de verbeterde rijervaring en efficiëntie. Beide versies van de 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo worden geleverd met een gloednieuwe, compacte, handgeschakelde zesversnellingsbak. Deze is efficiënter dankzij de lage wrijvingscoëfficiënt en schakelt nauwkeuriger. In de nieuwe Corsa gaat schakelen comfortabel en soepel, snel en nauwkeurig. Met de lancering van de nieuwe Corsa introduceert Opel ook zijn automatische zesversnellingsbak van de nieuwste generatie, evenals de volledig nieuwe, geautomatiseerde manuele versnellingsbak Easytronic 3.0 met verbeterd, soepeler reactievermogen – de perfecte en betaalbare manier om het comfort van een automaat te combineren met de efficiëntie van een handgeschakelde versnellingsbak.

Beste connectiviteit met maximale veiligheid: IntelliLink en rijhulpsystemen

De zuivere vormgeving van de passagiersruimte in de nieuwe Corsa is gestructureerd rond een opvallend bestuurderscontrolecentrum waarvan het instrumentenpaneel horizontale lijnen kreeg om het interne ruimtegevoel visueel te versterken. Het 7 inch grote kleuren­aanraakscherm van het IntelliLink-systeem zit op de ideale plek, namelijk centraal boven de middenconsole dichtbij de versnellingspook. Zo kan de bestuurder in één natuurlijke beweging schakelen en het aanraakscherm bedienen. Het ultramoderne infotainment­systeem van de nieuwe Corsa biedt de beste connectiviteit, is compatibel met Apple en Android en is voorzien van stembediening. Ook Bluetooth en Siri Eyes Free behoren tot de mogelijkheden. Er zijn verschillende apps beschikbaar, zoals BringGo voor navigatie en Stitcher en TuneIn voor internetradio en podcasts. Verder is er het handige FlexDock parkeer- en laadstation voor smartphones.

De nieuwe Corsa introduceert een hele reeks rijhulpsystemen, die vaak uniek zijn in deze klasse. Bepaalde nieuwe systemen die voor het eerst beschikbaar zijn in de Corsa, verhogen de veiligheid, zoals de bi-xenon koplampen met statische hoekverlichting, de dodehoekwaarschuwing (Side Blind Spot Alert) en de camera vooraan (Opel Eye) met Road Sign Recognition (herkenning van verkeersborden), Lane Departure Warning (waarschuwing bij ongewild verlaten van rijstrook), High Beam Assist (grootlichtassistent), Following Distance Indication (indicator voor volgafstand) en Forward Collision Warning (waarschuwing voor mogelijke aanrijding met voorligger). Voor maximale veiligheid projecteert deze laatste een rood signaal in de voorruit. De display van het controle­systeem voor de bandenspanning TPMS (Tire Pressure Monitoring System)waarschuwt de bestuurder wanneer de druk in een van de banden te snel zakt.

Het rijcomfort wordt ook verhoogd dankzij de geavanceerde parkeerhulp die automatisch stuurt tijdens het parkeren (Advanced Park Assist), evenals de achteruitrijcamera (Rear View Camera) en de wegrijhulp voor hellingen (Hill Start Assist). Het stuur, de voorste zetels en nu ook de voorruit kunnen worden verwarmd zodat de passagiersruimte aangenaam warm is op koude dagen en de zichtbaarheid optimaal blijft. De voorzetels die met puur vakmanschap optimaal werden vormgegeven, een groot panoramisch dak en een aangename sfeerverlichting voor een warme, uitnodigende passagiersruimte dragen bij tot een hoogwaardig interieur.

Voor actieve sportmannen en -vrouwen kan de kenmerkende achterkant van de Corsa optioneel worden uitgerust met de praktische, ingebouwde FlexFix-fietsendrager, die enkel bij Opel verkrijgbaar is.

Corsa PR Trailer

» Meer video's

Corsa Lifestyle Trailer

» Meer video's