Opel Astra

Print Print   |  Send Email  |  Word   Share Add This  

 5 september 2012

Het nieuwe aanbod van Opel Astra: meer variëteit, motoren en hoogtechnologische opties

  • Nieuwe vierdeurs Sports Sedan vult Astra-gamma aan
  • Nieuwe krachtige motoren: 195 pk 2.0 BiTurbo CDTI en 280 pk 2.0 turbobenzinemotor
  • Nieuwe hulpsystemen breiden het aanbod innovatieve technologie uit
  • Volledig spectrum: vanaf de ecoFLEX met 99 g/km CO2 tot de hyperperformante OPC
  • Scherpere vormgeving voor vijdeurs en Sports Tourer

Het vernieuwde Opel Astra-gamma staat in de startblokken: met de nieuwe vierdeurs Sports Sedan, de nieuwe geavanceerde motoren en hulpsystemen plus de opgefriste vormgeving, verbetert het merk haar succesvolle, meermaals gelauwerde compacte beststeller en wordt het nieuwe Astra-aanbod nog sportiever en veelzijdiger. De scherpere uitstraling aan binnen- en buitenkant benadrukt de sportiviteit en technische troeven van de compacte autolijn. Met de nieuwe Sports Sedan, de vijfdeursvariant, de Sports Tourer break, de driedeurs GTC coupé en, niet te vergeten, de hyperperformante OPC-versie, is de Astra-familie nu compleet.

Het streven om de meest emotionele uitvoering van Duitse engineering aan te bieden in het zeer competitieve compacte segment, wordt ondersteund door nieuwe geavanceerde motoren die de komende zes maanden het reeds rijke spectrum aandrijvings­mogelijkheden van de Astra komen versterken. De nieuwe Astra OPC, die nu al besteld kan worden met zijn 2.0 benzinemotor met turbocompressor en directe inspuiting, belooft heel wat plezier achter het stuur. Met een vermogen van 206 kW/280 pk en een maximum­koppel van 400 Newtonmeters, is de Astra OPC de krachtigste Astra ooit – en met een output van 200 Nm per liter de koppelkoning in de compacte klasse. Het is tevens de snelste Astra ooit vermits de krachtige coupé een topsnelheid heeft van 250 km/u en versnelt vanuit stilstand tot 100 km/u in slechts 6,0 seconden.

De snelste Astra met dieselmotor ooit is vanaf de herfst verkrijgbaar: de nieuwe 2.0 BiTurbo CDTI met een vermogen van 143 kW/195 pk en een indrukwekkend koppel van 400 Nm is gekend van de Insignia, maar nu wordt de gesofisticeerde sequentiële BiTurbo-motortechnologie voorzien van een systeem met twee tussenkoelers, voor het eerst geïntroduceerd in het Astra-gamma. Deze motor wordt aangedreven door twee samenwerkende turboladers en garandeert zo uitstekende prestaties met een laag brandstofverbruik in de Astra vijfdeurs, de Sports Tourer en de GTC. Deze drie verschillende carrosseriestijlen bieden een ongezien brede keuze uit hyperperformante dieselmodellen binnen het compacte segment.

Opel kan ook bogen op verbeteringen in zijn reeds bestaande 1,4-liter turbobenzinemotor met 103 kW/140 pk. Deze motor is nu uitgerust met een “overboost”, waarmee het voertuig tijdelijk 10 procent meer koppel heeft, d.w.z. 220 in plaats van 200 Nm. Dat is bijvoorbeeld handig bij het inhalen.

Volledig spectrum – vanaf de ecoFLEX met 99 g/km CO2 tot de hyperperformante OPC-variant

Wat aandrijving betreft, heeft het nieuwe Astra-aanbod een antwoord op zowat alle vragen: vanaf de zuinigste Astra ooit, namelijk de 1.7 CDTI ecoFLEX (81 kW/110 pk en 96 kW/

130 pk) met slechts 99 g/km CO2 (3,7 l/100 km) tot de sterkste diesel-Astra met de nieuwe 195 pk BiTurbo CDTI-motor en de krachtigste Astra uit de geschiedenis, namelijk de nieuwe Astra OPC met 280 pk. Als we daar de 1.4 LPG-versie met turbocompressor (103 kW/140 pk) aan toevoegen, die later dit jaar gelanceerd wordt, zien we dat het aandrijvingsaanbod van de Astra tot één van de meest gevarieerde in het compacte segment behoort. Bovendien wordt het gamma begin volgend jaar verder aangevuld met de nieuwe generatie SIDI (Spark Ignition Direct Injection) ECOTEC benzinemotoren, met een cilinderinhoud van 1,6 liter en turbocompressor. Deze motoren zijn niet alleen uiterst efficiënt in verbruik maar zijn ook synoniem voor maximaal rijcomfort in de hogere vermogen segmenten tot 200 pk.

Nieuwe hulpsystemen breiden het aanbod innovatieve technologieën uit

De technische lat werd ook hoger gelegd op vlak van hulpsystemen voor de bestuurder. Vele hoogstaande technologieën die debuteerden in de Insignia en de Zafira Tourer, zijn nu ook beschikbaar in het nieuwe Astra-aanbod, voor nog meer veiligheid en comfort. We hebben het dan over het tweede generatie Opel Eye frontcamerasysteem met de verbeterde verkeersbordassistent TSA II (Traffic Sign Assistent), de rijstrookassistent LDW (Lane Departure Warning), de volgafstandindicator FDI (Following Distance Indication) en de vooraanrijdingassistent FCA (Forward Collision Alert). Deze systemen waarschuwen wanneer bijvoorbeeld de bestuurder verstrooid is of zijn concentratie verliest, om kritieke situaties te vermijden.

Andere hulpsystemen zijn de achteruitkijkcamera en de geavanceerde parkeer­assistent, die afstanden schatten en helpen bij het parkeren, maar ook de zijdelingse blinde-vlekassistent en vanaf 2013 de adaptieve cruisecontrol ACC met radar en automatische rem bij nakende botsing CIB (Collision Imminent Braking), die werkt van 50 km/u tot 180 km/u. De ACC helpt de bestuurder de gekozen snelheid aan te houden door automatisch te vertragen of te versnellen en een vooraf ingestelde veiligheidsafstand ten opzichte van de voorligger te respecteren.

De nieuwe systemen vullen het bestaande en reeds uitgebreide Astra-aanbod van innovatieve technologieën aan. Sommige zijn uniek in het compacte segment, terwijl andere door maar weinig concurrenten aangeboden worden. Dat is het geval voor de laatste generatie van het intelligente adaptieve verlichtingssysteem AFL+, met bi-xenonkoplampen en een resem gesofisticeerde verlichtingsfuncties, zoals grootlicht­assistentie, dynamische bochtverlichting, hoekverlichting, en variabele lichtverdeling, die de verlichting automatisch aanpast aan de omstandigheden, dus ook de weers­omstandigheden.

FlexRide voor de beste rijervaring, HiPerStruts op alle Astra GTC en OPC

Naast de sowieso dynamische aard van de Astra, kan de klant nu kiezen voor het intelligente mechatronische FlexRide-systeem, dat zich automatisch aanpast aan de rijomstandigheden en uit drie modi bestaat: de standaard modus, de comfortabele “Tour”-modus en de actievere “Sport”-modus.

Voor een sportievere rijervaring zijn de Astra GTC en OPC uitgerust met HiPerStruts (High Performance Struts) op de voorwielophanging. De HiPerStruts verbeteren de grip, verhogen het draaivermogen en verkleinen de draaicirkel van het stuur om de prestaties van de Astra ten volle te benutten.

Voor meer comfort, zijn er voor alle Astra’s de ergonomische, rugvriendelijke zetels voor zowel de bestuurder als de voorpassagier beschikbaar. Die zetels zijn, goedgekeurd door de Duitse rugspecialisten van AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V).

De volledig geïntegreerde fietsendrager FlexFix is exclusief voor Opel en verdwijnt gewoon in de achterbumper wanneer hij niet gebruikt wordt. Met het intelligente boordsysteem van de laatste generatie kan de Astra Sports Tourer tot vier fietsen tegelijkertijd vervoeren. De vijfdeurs versie kan twee fietsen aan. De panoramische voorruit, uitgevonden en gepatenteerd door Opel, loopt door tot het midden van het dak en creëert op die manier een buitengewoon zicht en ruimtegevoel en een uitstekende rijervaring voor bestuurder en passagiers. In tegenstelling tot andere glazen daken, wordt de zichtbaarheid niet belemmerd door een dwarse spijl.

Opgefrist design met meer sportieve en hoogwaardige accenten

De Astra vijfdeurs en de Sports Tourer kregen een opfrisbeurt en zijn nu nog sportiever en hebben nog meer klasse. Dat geldt ook voor de nieuwe vierdeurs Astra Sports Sedan. Het designteam van Opel focuste op de voorkant en gaf hem een meer uitgesproken onderste grille. Ze lieten zich daarbij inspireren door de vormgeving van de onlangs gelanceerde Astra GTC, die een grillerooster met een technisch preciezer design heeft. Op de 5-deurs, Sports Tourer en Sports Sedan kreeg de bovenkant een prominentere vleugelachtige chroomlijst met een visueel 3D-effect. De nieuwe chroomlijst heeft opstaande toppen, is meer gecentreerd en lijkt in de grille te zweven. Met de zwarte inlegstukken in de koplampen hebben alle uitrustingsniveaus nu lichten met een sportievere uitstraling, die vroeger enkel bij de hogere uitvoeringsniveaus verkrijgbaar waren. The LED daglichten zijn nu ook verkrijgbaar met de standaard halogeen koplampen.

Achteraan werd de nummerplaatuitsparing van de Astra vijfdeurs zo gemodelleerd dat een verbredend effect verkregen wordt. Zowel de vijfdeurs versie als de Sports Tourer hebben een nieuwe chroomstrip in de bumper, net onder de nummerplaatuitsparing, wat het verbredend effect verstrekt.

De nieuwe hyperperformante BiTurbo dieselvarianten van de vijfdeurs, Sport Tourer en GTC kregen een sportiever en scherper uiterlijk, dat licht varieert naargelang het model. De voorpartij van de BiTurbo Astra carrosserieversies (GTC, Sports Tourer en vijfdeurs) benadrukken de hoge prestaties en het agressievere karakter van de auto’s. De bovenste grille heeft dezelfde vorm als die van de Astra GTC, hoewel de voorste lijst altijd de carrosseriekleur heeft. De vijfdeurs versie zowel als de Sports Tourer BiTurbo hebben de nieuwe vleugelachtige chroomlijst dwars door de grille. De onderste ventilatiezone kreeg ook een sportieve opknapbeurt: de zone waar de centrale grille overgaat in de buitenste grille kreeg een haaienvinlijn, wat de auto een agressievere uitstraling geeft dan een gewone Astra. De zijruiten van de vijfdeurs en Sports Tourer modellen zijn volledig afgeboord met chroom terwijl de inlegstukken onderaan de ruit bij de GTC BiTurbo zwart zijn. Achteraan geven twee uitlaatpijpen en een prominentere achterbumpervorm een extra gespierde houding aan de BiTurbo-modellen.

In de passagiersruimte werden de Astra vijfdeurs, de Sports Tourer en de vierdeurs Sports Sedan sportiever, levendiger en gevarieerder gemaakt door middel van nieuwe stoffen, kleuren, decoratieve profielen en nieuwe glanzende verf. In de BiTurbo-modellen wordt stof of leder in de kleur JetBlack gecombineerd met Magic Red aan de randen van de zetels. De Magic Red stiksels en zomen op de zetels, de inlegstukken in de deuren en de versnellingspook versterken de sportieve sfeer binnenin. Het nieuw lederen stuurwiel met vlakke onderkant en de speciale vloermatten met rode randen zijn nog meer sportieve elementen in de BiTurbo-passagiersruimte.

Klanten met een Astra kunnen nu ook nieuwe wieldesigns kiezen. De nieuwe 17” licht­metalen wielen zitten standaard op de versie Sport en er is ook een nieuwe 18” en een nieuwe 19” lichtmetalen velg verkrijgbaar, beide met 5 stijlvolle dubbele spaken. Verder maakt een nieuwe, sportieve wielhoes met alu look en meerdere spaken zijn debuut in de Astra.

Astra zet het succesverhaal van Opels compacte auto’s verder

Met het aanzienlijk verbeterde nieuwe Astra-aanbod bouwt Opel verder aan het succes van haar compacte bestseller die talrijke prijzen kreeg, zoals de prestigieuze Duitse Golden Steering Wheel (2009), en onlangs de beste score in de 2012 DEKRA-prijzen voor tweedehandsauto’s.

De nieuwe Astra-modellen, die sedert einde juni kunnen besteld worden, zijn van essentieel belang voor het merk. Ongeveer een derde van alle verkochte Opels zijn Astra’s. Opel is nu toe aan zijn tiende generatie voertuigen in het compacte segment en zijn vierde generatie Astra’s, die in Europa meer dan 700.000 klanten voor zich gewonnen heeft. Dat is dankzij de vijfdeurs Astra die gelanceerd werd in de herfst van 2009, een jaar later gevolgd door de Sports Tourer en de GTC Coupé eind 2011. Daarmee is de Astra de Europese nummer drie en de Duitse nummer twee wat verkoopcijfers betreft in het grootste Europese voertuigsegment, dat ongeveer een vierde van de volledige markt uitmaakt.

De vijfdeurs basisversie uit het nieuwe Opel Astra-aanbod is verkrijgbaar vanaf 16.750 euro (incl. btw) voor de versie met 1.4-liter motor (74 kW/100 pk) in Essentia uitvoering. De nieuwe vierdeurs Astra Sports Sedan kan besteld worden vanaf 17.250 euro (1.4-liter benzinemotor met 74 kW/100 pk).

Lees meer

De nieuwe Opel Astra : Design Workshop