Brussels Airport investeert in elektrische mobiliteit en kiest voor de Opel Ampera

2012-05-30


Print Print   |  Send Email  |  Word   Share Share This  
  • Project kadert in platform “Proeftuin Elektrische Voertuigen”, een initiatief van het Vlaamse Gewest
  • Opel Ampera, Auto van het Jaar 2012, gekozen als modelwagen van het project
  • Installatie van laadpalen op vertrekniveau van Brussels Airport

De uitbater van de luchthaven van Brussel, The Brussels Airport Company, heeft vandaag de lancering van een pilootproject aangekondigd, waarmee het bedrijf de elektrische mobiliteit wil promoten. Brussels Airport is zich bewust van de groeiende vraag van de klanten op dit gebied en wenst zich te positioneren als Europees leider van duurzame mobiliteit. Bovendien wordt door het initiatief tegemoet gekomen aan de milieucriteria uit de Airport Carbon Accreditation, een regeling die luchthavens verplicht hun koolstof­voetafdruk geleidelijk aan te verkleinen.

Brussels Airport krijgt hiertoe gedurende zes maanden een Opel Ampera ter beschikking, die gebruikt zal worden door het personeel van Brussels Airport om te evalueren hoe goed de wagen presteert in een dagelijkse omgeving. Het project omvat ook de installatie van laadpalen op het vertrekniveau, net tegenover het Sheratonhotel, met voorbehouden parkeerplaatsen. Deze laadpalen zullen gratis gebruikt kunnen worden door het grote publiek.

Het initiatief kadert in het project “Proeftuin Elektrische Voertuigen” van het Vlaamse Gewest, met de steun van mevrouw Ingrid Lieten, Viceminister-president van de Vlaamse Regering en onder meer verantwoordelijk voor Innovatie.

Een revolutionaire technologie

De Ampera werd niet alleen gunstig onthaald door de klanten, hij sleepte ook talrijke onderscheidingen in de wacht en kreeg heel wat lof toegezwaaid vanwege specialisten in de auto-industrie, de media en zelfs de concurrentie. Het model heeft al een dertigtal prijzen gewonnen, waaronder de titel “Auto van het Jaar 2012”. De Ampera haalde ook de hoogste veiligheidsscore van vijf sterren in de crashtests van Euro NCAP.

De wielen van de Ampera worden continu elektrisch aangedreven. Een lithium-ion­batterijpakket van 16 kWh voedt een geavanceerde 111 kW/150 pk sterke elektrische aandrijfeenheid en laat na een volledige laadbeurt een gemiddeld rijbereik toe van 40 tot 80 km, puur op elektriciteit en zonder uitstoot – afhankelijk van het terrein, de rijtechniek en de temperatuur. Zodra de batterij zijn minimale laadtoestand bereikt, start automatisch de benzinemotor die een generator aandrijft die op zijn beurt de elektrische eenheid voedt. Dit vergroot de actieradius tot ruim 500 km zonder te moeten stoppen bij een tankstation. Op de weg biedt het Voltec elektrische aandrijfsysteem van de Ampera een onmiddellijk koppel van 370 Nm, waarmee de auto in ongeveer 9 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u kan accelereren en waarmee hij een topsnelheid van 161 km/u haalt. De wagen heeft een gemiddelde CO2-uistoot van slechts 27 g/km, wat een verbruik van 1,2 l/100 km inhoudt.

Dankzij de intelligente en praktische technologie om het rijbereik uit te breiden, dienen bestuurders zich niet ongerust te maken dat ze onderweg zullen “stranden” ten gevolge van een lege batterij.

Foto

file

Ampera with charging station and a man who is charging the Ampera

  Download hogere resolutie
  Download medium resolutie

Contact